Uw website ook in WordPress

WordPress logoWil je een website (laten) maken, maar weet je niet hoe dit moet of welk CMS-systeem je hiervoor wilt gaan gebruiken? Dan is WordPress een goede keuze! Waarom? Lees onderstaande redenen en ontdek het zelf.

WordPress is gratis

Niet geheel onbelangrijk, WordPress is een gratis CMS. Er is geen investering nodig om WordPress te mogen gebruiken. Dit maakt de drempel om het gewoon eens uit te proberen heel laag. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam om de site makkelijk te kunnen onthouden/verspreiden en hosting om de website op te plaatsen.

Makkelijk te updaten

Het up-to-date houden van een website/CMS-systeem is belangrijk. Zo beperk je de kans op fouten en mogelijke “gaten” in de beveiliging. Waar dit normaal een technische aangelegenheid is (downloaden van de bestanden, uploaden/overschrijven/aanpassen etc) is dit bij WordPress gemakkelijk te doen. Na het inloggen staat er al of er updates beschikbaar zijn (voor zowel WordPress als voor de plugins) en met een enkele muisklik zijn deze updates te installeren. Een beperkt inzicht in de achtergrond van wat er gebeurt bij een update is wel handig, dus een beheerder van de website is hiervoor vaak wel de aangewezen persoon.

Versiebeheer

Als je een bericht maakt in WordPress wordt deze opgeslagen in de database. Als je daarna besluit wat aanpassingen te doen aan de pagina slaat WordPress deze ook op in de database. De vorige versie van de tekst blijft in de database bestaan zodat je, mocht je een fout maken of iets willen herstellen, op elk moment terug kan naar een eerdere versie van je tekst.

Automatisch opslaan

Zoals we dat gewend zijn van bijvoorbeeld Microsoft Word slaat WordPress tijdens het typen van de tekst de pagina automatisch als concept op. Dus vergeet je op te slaan, geen probleem, dit wordt al voor je gedaan!

Plugins

De mogelijkheid om via plugins WordPress uit te breiden is misschien wel de belangrijkste reden waarom het CMS zo populair is geworden. Een plugin is te omschrijven als een apart stukje software speciaal gemaakt voor WordPress. Een plugin bevat een bepaalde functionaliteit waarmee je WordPress kunt uitbreiden.

Omdat WordPress open-source is kan iedereen met programmeerkennis een plugin maken. Er zijn op moment van schrijven al meer dan 21.000 plugins te vinden op de website van WordPress. Voor iedereen zit er dus wel iets bij. Denk aan een plugin voor een webshop, een contactformulier, een fotoalbum, een nieuwsbrief, social media integratie, Google integratie of een iets technischere caching plugin om de website sneller te maken.

Het toevoegen van een plugin gaat heel gemakkelijk. Het is echter wel zorg dat je je goed verdiept in de diverse varianten van plugins. Voor iedere toepassing worden door diverse mensen diverse plugins gemaakt. Deze lijken vaak hetzelfde, maar zijn altijd verschillend. het is dus zaak om goed uit te zoeken welke plugins er zijn en wat ze doen. Dan kun je een bewuste keuze maken. Selecteer vervolgens de plugin en klik op nu installeren en volg de stappen. Je inloggegevens voor WordPress zijn hierbij wel van essentieel belang. Heb je de plugin van je keuze geïnstalleerd, dan dien je die vaak nog te configureren en te testen om te zien of de plugin echt doet wat je verwacht.

Het installeren van plugins is vaak weggelegd voor de beheerder van je website. Deze kan er voor zorgen dat de juiste plugin gekozen wordt om het doel te bereiken.

Goed gevonden worden in Google

Met WordPress is het niet moeilijk om je website zo goed mogelijk vindbaar te maken in Google. Er zijn allerlei opties en plugins om de optimalisatie van je website mee te regelen. Een goede plugin hiervoor is WordPress SEO by Yoast.

WordPress SEO

Makkelijk teksten beheren

Werken met WordPress is snel onder de knie te krijgen. Er is een simpele tekst editor waarmee je zelf de tekst kunt plaatsen en bewerken. In die editor zitten basisfuncties zoals onder andere het vetgedrukt maken van tekst, opsommingen, uitlijnen en een spellingscontrole maar ook het toevoegen van links en media is erg gemakkelijk.

WordPress tekst editor

Eenvoudige installatie

Het installeren van WordPress is eenvoudig. Download de bestanden en zet ze op een webhosting pakket, ga naar de site en volg de stappen. Daarna kan je meteen aan de slag.

Maar het kan nog sneller en eenvoudiger. Bij diverse hostingproviders hoef je niets te downloaden en te uploaden en kun je met enkele muisklikken WordPress online zetten! Web in Stijl werkt daarom met de provider D-Hosting en heeft hier goede ervaringen mee.

Gebruikers en rechten

Werk je met meerdere mensen aan een site en wil je niet dat iedereen alles kan wijzigen, of dat iemand zonder jouw toestemming iets online kan plaatsen? Door het instellen van rechten is het mogelijk de vrijheid van gebruikers te beperken. Voor webdesign bureau’s ook heel handig, want je hebt misschien liever niet dat je klant buiten de tekst om technische zaken aan de site kan veranderen.

Ondersteuning

Veel mensen over de wereld gebruiken WordPress, van beginners tot experts, van hobbyisten tot professionele webbouwers. Omdat WordPress zo veel gebruikt wordt is er veel kennis beschikbaar over het CMS. Ook zijn de meeste problemen al wel een keer bij iemand voorgekomen en is er dus vaak een oplossing voor. Op diverse fora kan je gratis ondersteuning krijgen van andere gebruikers. Heb je vragen/ kom je ergens niet uit? Stel ze op een forum zoals het forum van WordPress.

Meertalig

Er zijn ongeveer 73 talen beschikbaar voor het CMS, waaronder de Nederlandse taal.

Interactie

Oorspronkelijk is WordPress bedoeld als blog, maar je kan er naast een blog elk denkbare type website mee maken. Omdat het ingezet kan worden als blog zit er een reactie mogelijkheid in het CMS. Dit maakt het voor bezoekers mogelijk om te reageren op berichten die je op je website hebt staan. Met uitstekende anti-SPAM functionaliteiten voorkom je dat er reacties op je site komen die je liever niet wil.

Mobiel

WorPress mobiel
Er zijn WordPress apps speciaal voor je Android, Apple, Blackberry, Nokia of Windows mobiele telefoon, daarnaast ook voor WebOS systemen. Zo kun je eenvoudig overal werken aan je website of meteen vanaf je telefoon foto’s uploaden naar je blog.

Meer weten?

Web in Stijl werkt al vele jaren met WordPress en is uiteraard graag bereid je vragen te beantwoorden. Tevens kunnen we dan bekijken of het realiseren van een website in WordPress een goede oplossing kan zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *