Een website bouwen voor weinig geld: klaar! Of …

Vandaag de dag kun je als (klein) bedrijf zelf je website bouwen. Of voor  een appel en een ei een website laten bouwen. Zelfs met een (gratis) content management systeem (CMS) als WordPress achter de website. Daarmee kun je dan als eigenaar van die website zelf je pagina’s aanpassen en berichten plaatsen. Zonder daarbij de webbouwer om hulp te vragen.

Gratis website.
Of in ieder geval goedkoop.

Helaas zijn deze “goedkope” websites over het algemeen een lokkertje. De kleine lettertjes melden dan vaak dat het bijvoorbeeld gaat om een basis met enkele pagina’s. Voor extra pagina’s moet je per pagina betalen en wanneer je bijvoorbeeld een nieuwsbrief wilt kunnen versturen, of een koppeling met je Facebook-acoount wilt, dan betaal je daar uiteraard extra voor.

“Maar hoe zit het dan met die gratis CMS systemen? Zoals bijvoorbeeld WordPress? Daar kan ik toch zelf een website mee opzetten? Dan kost mij dat toch niets?”

Komt deze vraag al bij je op? Niet vreemd hoor, want dit is inderdaad waar. De software van WordPress is gratis en deze kun je zelf installeren. Maar daarmee ben je er helaas nog niet. Sorry, dat ik je uit deze prettige droom moet wakker schudden.

De website doet het werk.
Als de webbouwer goed is.

Wanneer je echt een website wilt hebben die voor je gaat “werken”, dan doe je er het beste aan een webbouwer in de arm te nemen die jou hierbij helpt. Want er is een groot verschil tussen een website en een “werkende” website.

“Maar wat doet zo’n webbouwer dan voor het geld dat ik betaal?”

Wederom een goede vraag. En daarom hierbij een lijstje (absoluut niet compleet, maar puur om een idee te geven):

 • Registreren van jouw eigen URL (www.mijnbedrijfsnaambijvoorbeeld.nl)
 • Regelen van een plaats op een server waar jouw website komt te staan (provider)
 • Installeren van het CMS-systeem WordPress
 • Aanmaken van een database bij de provider waarin al je content komt te staan
 • In samenspraak met jou kiezen van een goed werkend thema (ook wel sjabloon) met de gewenste mogelijkheden
 • Aanpassen van het gekozen sjabloon met jouw logo, huisstijlkleuren, lettertypes voor internet
 • Vertalingen installeren zodat alles in de juiste taal wordt weergegeven
 • Instellen van de aanmaak van goed leesbare URL’s voor Google voor je pagina’s en berichten, zodat Google je website goed kan vinden en daardoor zoekende mensen jouw website goed kunnen vinden
 • Uitzoeken en installeren van de juiste plugins (uitbreidingen) voor je website, zoals voor nieuwsbriefinschrijvingen, social media, video, Google maps kaartje van je locatie, voorkomen van spam en nog veel meer
 • Opzetten van een contactformulier met je bedrijfsgegevens en bijvoorbeeld een vragenformulier
 • Zorgen voor een goede vindbaarheid in zoekmachines, zoals Google (optimaliseren, aanmelden bij Google, sitemap aanmaken met de hele structuur van je website,
 • Divers extra programmeer-/aanpaswerk in code voor maatwerkaanpassingen
 • …..

Onderhoud? Updates?
Mijn website “doet het toch”?

Naast bovenstaand voorbeeldlijstje (en nogmaals, deze is zeker niet volledig) heb je als website eigenaar ook te maken met constante ontwikkelingen op website gebied. Dit betekent bijvoorbeeld dat het gekozen thema/sjabloon/design van je website bijgewerkt moet worden omdat er een update is aangekondigd. Maar ook het CMS WordPress wordt steeds verder ontwikkeld en dat moet je bijhouden. Evenals de gebruikte plugins waar regelmatig nieuwe versies van worden gemaakt die beter werken dan de vorige en die je dus moet vervangen.

Allemaal zaken die er in de praktijk voor kunnen zorgen dat je thema/sjabloon/design van je website of de plugins niet meer werken. Zelf heb je dan hoogstwaarschijnlijk geen idee wat je dan moet doen. Sommige updates kunnen er zelfs voor zorgen dat je website niet meer bereikbaar is en dat is natuurlijk zeker niet de bedoeling.

Schoenmaker, …….

Al met al komt er best veel bij kijken om een ècht goed werkende website te realiseren. Indien je het leuk vindt en er de tijd voor hebt kun je dit uiteraard ook zelf. Met tijd bedoel ik dan wel een paar jaar tijd, want door veel met een systeem te werken ga je het pas leren. Zoals met elk systeem en in elk vak geldt.

Serieus een website bouwen?

Mocht je er ècht over denken een goede website voor je bedrijf of voor jezelf te laten opzetten, neem dan vooral contact op. Ik vertel je graag vrijblijvend wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd over WordPress en wat je idealiter nodig zou hebben om jouw online doel te bereiken. Daarbij helpt mijn online marketing kennis en ervaring om je een beter beeld te kunnen geven van de mogelijkheden en valkuilen op gebied van websites.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *