CrashPlan op Synology NAS met DSM 5.0 als extra backup

Enige tijd geleden maakte ik mij wat zorgen over de veiligheid van de bestanden op mijn Synology NAS. Uiteraard beschikt deze Synology DS214Play over twee gespiegelde schijven, zodat alle data er twee keer op staat. Maar wat nou als mijn huis afbrand of inbrekers mijn Synology gewoon meenemen om er een paar tientjes aan te verdienen? Dan ben ik alsnog alles kwijt. En zelfs twee keer.

Synology biedt hiervoor enkele backup pakketten aan binnen hun DSM systeem, maar deze zijn zeer kostbaar. Daarbij komt dat de exacte kosten die je betaalt van zeer veel zaken afhankelijk zijn en je pas zeker weet wat je gaat betalen als je er een eerste backup hebt staan. Niet erg overzichtelijk dus.

Op zoek naar een alternatief kwam ik bij CrashPlan. Voor $5 per maand kan ik bij CrashPlan ongelimiteerd data opslaan. Enige nadeel: het draaien op Synology NAS wordt niet officieel ondersteund. CrashPlan is namelijk alleen bedoeld voor gebruik op computers en laptops en niet voor servers. Door de mensen van PCLoadLetter is er echter een pakket gelanceerd dat het installeren en automatisch laten draaien van CrashPlan mogelijk maakt. Onderstaand vind je een stap-voor-stap instructie om dit op te zetten voor jouw NAS.

1. Vink “User home service” aan op je Synology

Log in op je Synology via een webbrowser. In mijn geval gaat dat via Quickconnect, maar het kan bij jou wellicht gaan via http://servernaam. Ga naar het Control Panel, dan User, Advanced en zet onder User Home met een vinkje “Enable User Home Service” aan.

CrashPlan op Synology - Stap1

 

2. Voeg http://packages.pcloadletter.co.uk toe als een nieuwe container in het Synology Package Center

Vanuit de web browser ga je in je Synology naar Package Center, dan Settings en vervolgens Package Sources. Via Add voeg je http://packages.pcloadletter.co.uk toe als een nieuwe container. Ik heb als naam CrashPlan Backup meegegeven, maar vul vooral iets in waardoor jij weet wat het is.

CrashPlan op Synology - Stap2

3. Voeg Java Manager toe

In hetzelfde Package Center zoek je via het zoekveld naar Java en installeer je de Java Manager.

CrashPlan op Synology - Stap3a

Op je computer (dus niet in je Synology-browser) ga je naar www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html en download je een “tar.gz” van Java. Kies de juiste voor jouw computer.

In dit voorbeeld heb ik jdk-7u60-linux-i586.tar.gz gedownload, maar die van jou heeft wellicht een nieuwer nummer, zoals bijvoorbeeld “7u61.” Plaats het gedownloade Java bestand in een folder en onthoudt waar het staat op je computer.

Terug naar de browser met je Synology, ga naar de Java Manager en installeer Java. Vanuit het venster dat verschijnt selecteer je het bestand dat je zojuist hebt gedownload.

CrashPlan op Synology - Stap3b

Wanneer je dit gedaan hebt, ziet de Java Manager er ongeveer zo uit.

CrashPlan op Synology - Stap3c

4. Installeer CrashPlan op Synology. Stop het pakket en herstart het.

Nog steeds in het Package Center, ga naar Community en zoek naar CrashPlan.

CrashPlan op Synology - Stap4a

Klik op Install en wacht na de installatie een minuut of twee zodat alle processen tot rust komen. Nu stop je het programma door op Action te klikken en in de uitklapper op Stop te klikken. Vervolgens start je het programma weer door op Action en Start te klikken. Nu zou je in je scherm ongeveer dit moeten zien.

CrashPlan op Synology - Stap4b

Klik op View Log om te checken of het programma inderdaad draait.

CrashPlan op Synology - Stap4c

Jouw log zal er minder uitgebreid uit zien als je nog geen CrashPlan “client” hebt geïnstalleerd.

Vergeet niet dat dit een zogenoemde “headless” installatie is, dus je moet nog verbinding maken met je Synology vanaf een CrashPlan “client.”

5. Installeer de CrashPlan client op je hoofdcomputer.

Download en installeer de juiste CrashPlan client voor jouw systeem. Na installatie moet je de client nog verwijzen naar je Synology.

Je moet de tekstfile “C:\Program Files\CrashPlan\conf\ui.properties” nog aanpassen en het IP adres van je Synology (in dit voorbeeld 192.168.1.18) toevoegen. Gebruik een tekst editor en open deze als administrator om de file aan te passen.

    • NB: Dit is een “Linefeeds only Linux text file”, dus gebruik bijvoorbeeld Notepad++ of Notepad2 of iets anders dan Notepad om te voorkomen dat de file corrupt wordt. Maak van tevoren eerst een kopie van het bestand.

CrashPlan op Synology - Stap5

6. Hoe weet je dat het werkt?

Start CrashPlan op je hoofdcomputer om er zeker van te zijn dat deze correct verbonden is met je Synology.

  • Bij Settings zie je als het goed is jouw Synology’s naam staan
  • Bij Destinations zie je als het goed is CrashPlan Central staan als je een CrashPlan registratie hebt
  • Je kunt bij Backup bestanden selecteren die op je Synology staan. NB: deze CrashPlan client is verbonden met de zogenoemde “headless” service die op je Synology draait.
  • Je zult waarschijnlijk moeten inloggen in de CrashPlan client.

De allereerste backup zal waarschijnlijk erg lang duren, dus wees je daarvan bewust en geef het tijd. Wellicht duurt dit dagen of zelfs weken. Kies bewust wat je wilt backuppen om zo het proces niet onnodig lang te laten duren. Ik begin eerst met de hoogst noodzakelijke bestanden als documenten en foto’s. Later heb ik nog andere mappen toegevoegd.

CrashPlan op Synology - Stap6

Ongetwijfeld staan er in bovenstaande beschrijving fouten of mist er iets. Mocht je iets tegen komen, laat me dat dan middels een reactie hieronder weten. Dan kan ik de beschrijving aanpassen.

Bron: http://www.hanselman.com/blog/UPDATED2014HowToSetupCrashPlanCloudBackupOnASynologyNASRunningDSM50.aspx

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *